Istorijat OSNO

Istorijat Odbojkaškog saveza Nišavskog okruga

 

Savez organizacija za fizičku kulturu opštine Niš (SOFK) formirao je u septembru 1965. godine Opštinski odbojkaški odbor. Za prvog predsednika izabran je Aleksandar Jovanović, dok su članovi Izvršnog odbora postali Novaković, Rašić i Ozimić. Novoosnovani odbor počeo je iste godine sa učlanjenjem Odbojkaških klubova i registrovanjem njihovih članova. Prvi klub koji se učlanio i registrovao svoje igrače bio je OK “RADNIČKI“ Niš. Odbojkaški klub Radnički postojao je do 1972. godine, da bi se 24. juna iste godine od igrača ovog kluba formirala dva nova kluba: UOK “STUDENT“ i OK “EI MLADOST“. U decembru 1972. godine član Saveza postao je i novoosnovani ženski klub “STEVAN SREMAC“.

Kao član Odbojkaškog saveza Jugoslavije, zatim Odbojkaškog saveza Srbije i Crne Gore i Odbojkaškog saveza Srbije Odbojkaški savez Nišavskog okruga uvek se rukovodio načelima sportskog duha, tolerancije i Olimpijskih principa.

U okviru Odbojkaškog saveza Nišavskog okruga postoji Registraciona komisija OSNO, Udruženje odbojkaških sudija Grada Niša i Udruženje odbojkaških trenera OSNO. Savez trenutno ima preko 30 aktivnih registrovanih klubova i oko 5000 registrovanih igračica i igrača.

Odbojkaški savez Nišavskog okruga sprovodi Drugu odbojkašku ligu – Istok za seniorke i seniore, Međuokružnu ligu Niša za seniorke i seniore, lige mlađih kategorija od pionirske do juniorske, Kup takmičenje u prvom stepenu. Na inicijativu tadašnjeg trenera ŽOK “Student“ Dragoljuba Rajkovića Savez je bio prvi organizator, a kasnije i suorganizator Svetosavskog turnira - prvenstva niških osnovnih i srednjih škola u odbojci, zatim organizator manifestacije “Odbojka na travi“ na Čegru i organizator priprema pionirske reprezentacije grada Niša u Divljani.

Tokom 2008. i 2009. godine Odbojkaški savez Nišavskog okruga učestvovao je u tehničkoj organizaciji utakmica Svetske lige na kojima je domaćin bila muška seniorska reprezentacija Srbije, kao i na utakmicama Evrolige za seniorke, a 2010. godine OSNO bio je tehnički organizator Evropskog prvenstva za juniorke. U januaru 2014. godine uz podršku OSNO u hali Čair održane su kvalifikacije za SP seniora.

U organizaciji Saveza muška kadetska reprezentacija grada Niša učestvovala je 2013. godine na 48. Trofeju Beograda, gde je osvojila 9. mesto.

Pored prvog Predsednika Opštinskog odbojkaškog odbora, Aleksandra Jovanovića, veliki doprinos razvoju odbojkaškog sporta i Saveza dali su predsednici: dr Radomir Kostić, dr Vladimir Popović, Dušan Petrović, Branislav Radovanović, Dragoljub Rajković, Toplica Stojanović i Ljubodrag Brkić te Ljubiša Cekić, Dragan Marković, Vojkan Zdravković i Milovan Stojadinović kao sekretari Saveza.

2012. godine za predsednika Saveza izabran je Ljubodrag Brkić, a za potpredsednika Dušan Petrović. Na Izbornoj Skupštini održanoj 01.04.2016. godine Ljubodragu Brkiću poveren je novi četvorogodišnji mandat. Za novog potpredsednika izabran je profesor Aleksandar Milojević, a sekretar Saveza je Milovan Stojadinović.

Tabela

Klub Utak Bod
2 6
2 4
1 3
2 3
2 2
3 1
1 0
1 0

Zanimljivosti